BETYDELSEN AV EN KOMPLETT MJÖLKERSÄTTNING TILL DET KOMJÖLKSALLERGISKA BARNET.

Vid det årliga mötet för barnläkare och barndietister på Amerikanska ambassaden i slutet av november diskuterades mjölk ur nutritionell synvinkel för det friska barnet.

Men hur är det med nutritionen för det komjölksallergiska barnet där alla mjölkinnehållande livsmedel måste uteslutas - om man inte ger barnet en komplett ersättning?

Symptom, diagnostik och behandling
Komjölksproteinallergi är ett tillstånd där ett antal olika symptom kan ligga till grund för diagnostiken. Behandlingen är emellertid enkel – komjölksfri kost för att lindra/ta bort symptomen tills det kan konstateras att barnet är friskt igen. De flesta kan äta mejeriprodukter vid 3 års ålder!

Den komjölksfria kosten innebär att barnet måste undvika mjölk och mejeriprodukter av alla slag. I det sammanhanget är en produkt som Nutramigen alt ProSobee (om det inte finns risk för sojaallergi) nödvändig för att ge barnet optimal nutrition

Nutrition
Den senare aspekten kan inte nog understrykas – speciellt för det lilla barnet som behöver alla näringsämnen i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler för att växa och utvecklas normalt.

Vi har med hjälp av barndietisterna på Drottning Silvias barnsjukhus, gjort en beräkning på en dag för ett 2-årigt barn (enl SLVs rekommendation) som kompletterar menyn med Nutramigen resp utan Nutramigen. (I vissa fall, har det nämligen framkommit, att man ger komjölksallergiska barn över 1 års ålder, vatten, juice, nyponsoppa eller Solhavre i tron att detta räcker näringsmässigt). Så är inte fallet vilket framgår av bifogat diagram (knappen nedan).I nedanstående tabell finner du också en jämförelse mellan Nutramigen och Solhavre (produkt avsedd för vuxna med laktosintolerans)

Sammanfattningsvis
– för det komjölksallergiska spädbarnet som enbart behöver mjölkersättning är en produkt med ett väl hydrolyserat protein livsviktigt. När barnet blir större och börjar äta mer varierad kost är det, kanske inte livsviktigt, men viktigt att använda en komplett ersättning både som dryck och i matlagningen. För det ändamålet har vi (som säkert många redan sett) producerat en inspirerande receptbok med många trevliga, komplett näringsmässiga rätter där Nutramigen ingår som mjölkersättning.

Beställ den – vi levererar personligen eller skickar ett gratis-exemplar till personal inom barnhälsovården. Informationsblad att dela ut till föräldrar finns att beställa.

Läs mer om boken / beställ